Bermula Perniagaan Kereta Sewa

kereta sewa kl

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan dalam industri automotif, anda mempunyai banyak pilihan, termasuk memulakan perniagaan penyewaan kereta. Tetapi apa sebenarnya yang perlu anda lakukan untuk memulakan perniagaan jenis ini?

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan, tetapi jika anda meluangkan masa untuk menyiapkan dan mengikuti garis panduan negeri dan tempatan anda, jalan menuju perniagaan penyewaan kereta yang berjaya akan berjalan lancar.

Untuk membantu anda membuat persediaan, kami telah membuat panduan ini tentang cara memulakan perniagaan penyewaan kereta. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui.

Langkah 1: Pilih Jenis Perniagaan Sewa Kereta

Sebelum anda memulakan perniagaan penyewaan kereta, anda perlu mengetahui jenis perniagaan yang ingin anda miliki. Anda mungkin ingin memiliki francais, membina jenama anda sendiri, membeli perniagaan yang ada, atau bekerja dengan pengedar kereta.

Setiap jenis perniagaan penyewaan kereta mempunyai kebaikan dan keburukan, anda hanya perlu mencari perniagaan yang sesuai untuk anda.

Langkah 2: Tentukan Khalayak Sasaran Anda

Faktor lain yang perlu anda pertimbangkan ketika memikirkan cara memulakan perniagaan penyewaan kereta adalah jenis pelanggan yang anda merancang untuk dilayan.

Langkah 3: Tulis Rancangan Perniagaan Anda

Sekarang setelah anda mengetahui jenis perniagaan penyewaan kereta sewa kl yang akan anda mulakan dan siapa yang akan anda layani, anda sudah bersedia untuk menulis rancangan perniagaan anda. Rancangan perniagaan adalah mustahak untuk anda dan bakal pelabur atau rakan kongsi yang mungkin anda bekerjasama.

Semasa menulis rancangan perniagaan anda, anda ingin menyusun rancangan bagaimana anda akan mengubah idea anda menjadi syarikat yang menguntungkan.

Ini akan melibatkan perincian jenis perniagaan penyewaan kereta yang anda mulakan, produk dan perkhidmatan apa yang akan anda tawarkan, berapa yuran yang akan anda kenakan, berapa banyak wang anda sendiri yang anda rancangkan untuk dimasukkan ke dalam perniagaan, berapa banyak dana yang anda bayar ‘ Saya memerlukan, garis besar rancangan pemasaran anda, dan unjuran kewangan untuk beberapa tahun akan datang.

Langkah 4: Mendaftar dan Melesenkan Perniagaan Anda

Dengan kerja dalaman ini selesai, sudah tiba masanya untuk menyelesaikan beberapa proses luaran untuk membuat syarikat anda secara sah. Ini termasuk memilih entiti perniagaan dan mendaftarkannya dengan keadaan di mana anda akan mengendalikan perniagaan penyewaan kereta anda.

Proses pendaftaran khusus akan berbeza-beza bergantung pada negeri anda, tetapi ini biasanya dapat diselesaikan secara dalam talian melalui setiausaha negara atau dewan perdagangan anda dengan memasukkan borang yang sesuai dan membayar yuran nominal.

Seterusnya, anda mungkin perlu mendapatkan lesen dan izin perniagaan yang sesuai melalui agensi negeri dan tempatan anda. Sekiranya anda belum berkonsultasi dengan pengacara perniagaan, ini adalah masa yang tepat untuk melakukannya untuk memastikan anda dilesenkan dengan betul untuk mengendalikan perniagaan kereta sewa kl.

Anda juga harus mendapatkan insurans perniagaan yang sesuai untuk memastikan perniagaan anda akan dilindungi sekiranya berlaku kemalangan, bencana alam, dan banyak lagi.

Langkah 5: Dapatkan Urutan Kewangan Anda

Anda hampir bersedia untuk membuka pintu (kereta) anda, tetapi sebelum anda melakukannya, anda perlu menguruskan kewangan anda dengan teratur. Jenis perniagaan yang berlainan memerlukan jumlah kos pendahuluan yang berbeza-beza, tetapi dalam kes perniagaan penyewaan kereta, anda mungkin akan mempunyai kos permulaan yang tinggi, dari membeli armada kereta, menyewa lot dan etalase, menggunakan mekanik, hingga menginsuranskan keseluruhan operasi.

Buka Akaun Bank Perniagaan dan Kad Kredit

Walaupun anda menggunakan wang peribadi anda untuk membiayai pelancaran perniagaan anda, anda tetap ingin membuka akaun bank perniagaan dan kad kredit yang berasingan. Setelah anda melakukan ini, pastikan anda hanya melakukan transaksi yang berkaitan dengan perniagaan dengan akaun ini. Ini bukan sahaja menjadikan perkara menjadi lebih mudah datang pada masa cukai, tetapi juga akan memperkuat pemisahan perniagaan dan aset peribadi anda sekiranya berlaku tuntutan.

Anda mungkin juga ingin mendapatkan nombor pengenalan majikan, atau EIN, seperti versi nombor keselamatan sosial perniagaan anda. Nombor ini akan digunakan untuk membuka akaun bank perniagaan anda dan juga akan membantu anda mula membina kredit perniagaan, yang diperlukan jika anda mencari dana dari luar.