Berniaga Sewa Kereta Cheras

Cara Hendak Berniaga Kereta Sewa Cheras

sewa kereta cheras

Mulakan perniagaan penyewaan kereta dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

Anda telah menemui idea perniagaan yang sempurna, dan sekarang anda sudah bersedia untuk mengambil langkah seterusnya. Terdapat lebih banyak perkara untuk memulakan perniagaan daripada hanya mendaftarkannya ke negeri. Kami telah mengumpulkan panduan ringkas untuk memulakan perniagaan penyewaan kereta anda. Langkah-langkah ini akan memastikan bahawa perniagaan baru anda dirancang dengan baik, didaftarkan dengan betul dan mematuhi undang-undang.

LANGKAH 1: Rancang Perniagaan anda

LANGKAH 2: Membentuk entiti undang-undang

LANGKAH 3: Daftar untuk cukai

Anda perlu mendaftar untuk pelbagai cukai negeri dan persekutuan sebelum dapat membuka perniagaan.

LANGKAH 4: Buka akaun bank perniagaan & kad kredit

Menggunakan akaun perbankan dan kredit perniagaan khusus adalah mustahak untuk melindungi aset peribadi.

Apabila akaun peribadi dan perniagaan anda dicampur, aset peribadi anda (rumah, kereta, dan barang berharga anda) berisiko sekiranya perniagaan anda disaman. Dalam undang-undang perniagaan, ini disebut sebagai menembus tudung korporat anda.

Selain itu, belajar bagaimana membina kredit perniagaan dapat membantu anda mendapatkan kad kredit dan pembiayaan lain atas nama perniagaan anda (bukan milik anda), kadar faedah yang lebih baik, garis kredit yang lebih tinggi, dan banyak lagi.

Buka akaun bank perniagaan

– Ini memisahkan aset peribadi anda dari aset syarikat anda, yang diperlukan untuk perlindungan aset peribadi.
– Ini juga menjadikan perakaunan dan pemfailan lebih mudah.

Dapatkan kad kredit perniagaan

– Ini membantu anda memisahkan perbelanjaan peribadi dan perniagaan dengan meletakkan semua perbelanjaan perniagaan anda di satu tempat.
– Ini juga membina sejarah kredit syarikat anda, yang berguna untuk mengumpulkan wang dan pelaburan di kemudian hari.

LANGKAH 5: Sediakan perakaunan perniagaan

Mencatat pelbagai perbelanjaan dan sumber pendapatan anda sangat penting untuk memahami prestasi kewangan perniagaan anda. Menyimpan akaun yang tepat dan terperinci juga memudahkan pemfailan cukai tahunan anda.

LANGKAH 6: Dapatkan izin dan lesen yang diperlukan

Kegagalan memperoleh izin dan lesen yang diperlukan boleh mengakibatkan denda yang besar, atau bahkan menyebabkan perniagaan anda ditutup.

Syarat Pelesenan Perniagaan Negeri & Tempatan

Permit dan lesen negeri tertentu mungkin diperlukan untuk menjalankan perniagaan sewa kereta cheras.

Kontrak Perkhidmatan

Perniagaan penyewaan kereta harus menghendaki pelanggan menandatangani perjanjian perkhidmatan sebelum memulakan penyewaan. Perjanjian ini harus menjelaskan harapan pelanggan dan meminimumkan risiko pertikaian undang-undang dengan menetapkan terma dan syarat pembayaran, jangkaan tahap perkhidmatan, dan pemilikan harta intelek.

LANGKAH 7: Dapatkan Insurans Perniagaan

Sama seperti lesen dan izin, perniagaan anda memerlukan insurans agar dapat beroperasi dengan selamat dan sah. Insurans Perniagaan melindungi kesejahteraan kewangan syarikat anda sekiranya berlaku kerugian.

Terdapat beberapa jenis polisi insurans yang dibuat untuk pelbagai jenis perniagaan dengan risiko yang berbeza. Sekiranya anda tidak pasti jenis risiko yang mungkin dihadapi oleh perniagaan anda, mulakan dengan Insurans Liabiliti Am. Ini adalah liputan paling biasa yang diperlukan oleh perniagaan kecil, jadi ini adalah tempat yang bagus untuk memulakan perniagaan anda.

LANGKAH 8: Tentukan jenama anda

Jenama anda adalah jenama syarikat anda, serta bagaimana perniagaan anda dilihat oleh orang ramai. Jenama yang kuat akan membantu perniagaan anda menonjol daripada pesaing.

Cara mempromosikan & memasarkan perniagaan penyewaan kereta

Iklankan di sebilangan medium yang berbeza. Gunakan brosur, brosur, surat pengantar, iklan majalah, iklan surat kabar, desakan pengoptimuman mesin pencari, senarai direktori tempatan, dan daftar direktori dalam talian. Adalah bijaksana untuk menjalin hubungan dengan pembuat keputusan di perniagaan tempatan. Tawaran kontrak dari sektor penerbangan, agensi kerajaan dan syarikat.

Cara memastikan pelanggan kembali

Kualiti laman web dan aplikasi mudah alih anda sangat penting. Pastikan proses tempahan sewa kereta cheras semudah mungkin dan anda akan menarik dan mengekalkan pelanggan. Teliti kadar pesaing tempatan dan sesuaikan atau kalahkan kadar tersebut. Menawarkan pelbagai jenis kenderaan yang menarik bagi pemandu dengan selera yang berbeza-beza. Armada anda harus terdiri daripada kenderaan mewah, kenderaan ekonomi, kenderaan utiliti sukan, kereta sukan, kereta kompak, kereta perantaraan, dan sebagainya. Pastikan kenderaan anda sentiasa bersih dan dalam keadaan baik.

LANGKAH 9: Tetapkan Kehadiran Web anda

Laman web perniagaan membolehkan pelanggan mempelajari lebih lanjut mengenai syarikat anda dan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Anda juga boleh menggunakan media sosial untuk menarik pelanggan atau pelanggan baru.